Ga naar de inhoud

Datecoaching

Single

Ben jij single en dit zou jij graag anders willen zien, dan is de eerste stap: niet meer geloven in sprookjes; de prins op het witte paard of de allerliefste prinses, die jou adoreert, bestaan niet.

Romantische gedachten hebben is prima, maar hou ze reëel (hij zal zijn sokken naast de wasmand gooien en zij zit vaker te bellen dan jou lief is). Het belangrijkste is: wat wil jij uit de relatie?

Natuurlijk een verlanglijstje over uiterlijk, maatschappelijke positie en instelling van een toekomstige partner mag, maar hou de mogelijkheid altijd open, dat er ruimte is om op jouw lijstje wijzigingen en aanpassingen door te
voeren.

Vind jij single zijn niet leuk en ben jij het zat als mensen je zielig vinden (hetgeen jij trouwens niet bent). Doorbreek jouw eigen ritme van gewoontes. Doe dingen, die jij anders niet zou doen. Jij zal ontdekken dat het ondernemen van nieuwe stappen invloed heeft op andere vlakken van jouw leven. Als jij verandering aanbrengt in jouw leven, zul jij merken, dat jij nieuwe ervaringen opdoet.

Daten is leuk. Een leuke relatie hebben is fijn. Toch ervaart iedereen daten en een relatie anders. Sommigen mensen zijn nu eenmaal gelukkiger als ze alleen leven. Als jij het verschrikkelijk vindt om geen vriend of vriendin te hebben, waarmee jij alles kan delen, dan heeft dit vooral te maken met jezelf. Jij voelt je rot, maar bent wel degene, die daar verandering in kan brengen. Leg jij de criteria, die jij aan een partner stelt te hoog, dan is dat niet eerlijk tegenover die persoon, maar ook niet eerlijk tegenover jezelf. Jijzelf bent de dupe van jouw negatieve houding. Jij kan jouw leven zelf invullen, niet een ander. Als jij een partner wilt, om jou gelukkig te maken, dan zal jij van een koude kermis thuiskomen. Teleurstelling geeft je een rot gevoel. Maar die teleurstelling heb jezelf teweeggebracht, door teveel te verwachten van een ander. Begin bij jezelf en ontwikkel jouw eigen pluspunten en de positieve aspecten in jouw leven. Jij zult slagen als je ontdekt dat jij en alle andere mensen fouten mogen maken, want niemand is perfect en gelukkig maar.

Voor sommige mensen geldt waarom ben ik in een relatie: “omdat ik dat wil” een berekende beslissing. Voor sommige singles geldt waarom ben ik single: “omdat ik dat wil” een vrijwillige keuze.

Singles worden vaak gezien als eenzame mensen. Voor iedere single is het belangrijk je te omringen met mensen, die jou positief stimuleren en je een goed gevoel geven. Omring je niet met mensen, die jou je rot laten voelen en het niet goed met je voor hebben. Neem jouw familie of vrienden eens in beschouwing en voel je een “rijk” mens, omdat deze mensen om jou geven, omdat jij oké bent. Staar je vooral niet blind op de zogenaamd gelukkige stelletjes, maar maak van jouw eigen leven een groot feest. Doe de dingen die jij leuk vindt. Er is gelukkig niemand, die jou het kan verbieden. Werk aan jouw onzekerheden of verdriet, want als jij op het emotionele vlak goed functioneert, heb jij straks geen partner meer nodig aan jouw arm. Het verlangende gevoel naar een partner zal afnemen, want jij geeft jijzelf al een gelukzalig gevoel. Het doorbreken van een vast dagpatroon kan je helpen bij het bereiken van een emotioneel balans in jouw leven.

Met of zonder partner, wees gelukkig met jouw leven en omring je met de mensen, die van je houden.

Voor het ontmoeten, het daten en een relatie aangaan geldt hetzelfde: doe rustig aan, hou hierdoor het overzicht en neem de juiste beslissingen voor jezelf, zonder jouw medemens uit het oog te verliezen.

Als jij jouw leven wilt veranderen, dan ben jij degene die de stap daartoe moet zetten. Wacht niet tot anderen jouw leven veranderen, want dan kun je heel lang wachten.

Flirten

Iedereen kan flirten. Sommigen doen het instinctief. Anderen kunnen het zichzelf aanleren. Flirten kan overal: in het openbaar vervoer, op het werk, op de vereniging, bij het uitgaan enz. Soms helpt een slokje alcohol om het flirten makkelijker te maken (maar drink met mate).

Bepaalde omstandigheden bevorderen het flirten. Het is beter om te flirten aan een bar met gedimd licht, dan bij de toiletten met tl-licht. Jouw houding is tevens belangrijk bij het flirten. Sta niet met jouw armen over elkaar gevouwen voor jouw borst, afhangende schouders, gapend of ongeïnteresseerd hangend tegen een muur, dit komt niet goed over. Leer jezelf een frisse en zelfverzekerde houding aan, een rechte rug, handen open en een frisse blik in de
ogen. Het zijn vooral de ogen, die gebruikt worden bij het flirten. Flirten is een goed middel om te kijken of de ander jou ook leuk vindt. Probeer met jouw ogen de ogen van de ander te “vangen”. Blijven de ogen van de ander wat langer op jou gericht, dan is dit een goed begin van een leuke vriendschap of meer. (Begin altijd met een vriendschap). Krijg jij bij deze blik ook nog een lach te zien, dan ziet de ander jou zeker zitten. Mocht blijken dat iemand jouw blik niet met terugkijken beantwoord, dan is het jammer, maar dan weet jij in ieder geval dat deze persoon jouw moeite en energie niet waard is. Op naar de volgende leuke verschijning.

Ieder mens heeft ook zijn “eigen ruimte” om zichzelf heen nodig. Als jij mensen met elkaar ziet praten, is er een bepaalde afstand tussen hen in. Zorg tijdens een gesprek ervoor, dat je niet té dicht bij iemand staat. Jij betreedt iemands onzichtbare “eigen ruimte”, waardoor deze persoon zich ongemakkelijk voelt. Houdt afstand.

Lachen is prima bij het flirten. Belangrijk is wel dat de lach oprecht is. Een onechte lach blijft te lang op de lippen hangen en komt geforceerd over. Bij een echte lach, lachen de ogen mee.

In sommige gevallen is flirten belangrijk. Het zorgt voor een ontspannen sfeer. Jij laat de ander weten, interesse te hebben in zijn / haar persoon. De ander zal het zien als een uitnodiging om contact met je te maken en zich meer open opstellen dan normaal.

Zijn jullie met elkaar in contact gekomen, praat dan over koetjes en kalfjes, probeer persoonlijke onderwerpen te vermijden. Er bestaat een kans, dat zo’n onderwerp zwaar beladen is en de sfeer van het eerste gesprek kan bepalen en verpesten.

Als jij echt een flirt wilt zijn, kan jij dat doen door tijdens het gesprek af en toe naar de mond van de ander te kijken of door de houding van de ander te kopiëren (allebei tegelijk een slokje nemen van jullie drankje).

Wat helpt bij flirten is een ontspannen houding. Geniet van het spel en wees oprecht geïnteresseerd in andere mensen. Flirten geeft een fantastisch gevoel. Twee mensen, die met elkaar flirten, geven elkaar een gelukszalig gevoel.

Ontmoeten

Mensen ontmoeten is leuk en leerzaam om te doen. Jij leert over de ander, maar ook over jezelf (hetgeen zeer belangrijk is). Vind jij het allemaal maar eng en té spannend, dan belemmeren deze gedachten jou om een leuke tijd te hebben en een leerzame ervaring op te doen. Stel jezelf ervoor open en iedere nieuwe ontmoeting gaat je steeds makkelijker af. Denk aan de positieve ervaring en niet aan wat er allemaal “fout” kan lopen, want dan is er een kans, dat het ook “fout” loopt. Zo “fout” als jij de ontmoeting voorstelt in jouw hoofd, kan haast niet bij de echte ontmoeting plaatsvinden. Schuif die negatieve gedachten aan de kant en plaats een glimlach op jouw gezicht. Geniet van iedere ontmoeting.

Ga erop uit en ontmoet mensen, iedere ontmoeting is een positieve stap en ontwikkelt jouw vaardigheden in het ontmoeten en het uitgaan. Wees trots op jezelf na iedere nieuwe kennismaking.

Wees ten alle tijden jezelf. Als jij probeert iemand anders te zijn, zal dit uiteindelijk je tegenwerken. Minder mensen zullen jouw vriend willen zijn en jij maakt het jezelf onnodig moeilijk om de juiste partner te vinden.

Krijgen jouw gesprekken vaak een negatieve wending? Dit zou kunnen komen, omdat jij té zelfverzekerd overkomt, waardoor de ander zich niet op zijn / haar gemak voelt. Het zou kunnen komen, omdat een rustig gesprek wordt beïnvloed door jouw bevooroordeelde wijsheden, jouw uitgesproken mening en jouw onomstotelijke idealen, waardoor jouw gesprekspartner de indruk krijgt dat zijn / haar mening niet telt.

Ben jij bevooroordeeld en oneerlijk kritisch bij ontmoetingen, dan sta jij niet open voor een (vriendschappelijke) relatie. Ieder mens leert van andere mensen. Door ontmoetingen leer je over andere mensen en over jezelf.

Bij de eerste ontmoeting is de eerste indruk altijd het belangrijkst. Naast het uiterlijk van iemand, valt op hoe iemand zich presenteert. Té vriendelijk kan worden gezien als opdringerig, zelfvertrouwen kan worden gezien als arrogantie en verlegenheid kan tevens worden opgevat als arrogantie. Hoe kan jij het beste een positieve eerste indruk maken, die de ander niet gelijk een verkeerde indruk van jou geeft.

Praat erover met vrienden, die jou goed kennen en die jij vertrouwt. Of met familieleden, die voor jou belangrijk zijn en waar jij een vertrouwensband mee hebt. Deze mensen kunnen je heel goed helpen door je eerlijk te vertellen over jouw “verkeerde” manier van overkomen, jouw “valkuilen”, jouw manier van doen, jouw maniertjes van bewegen. Zie hun op- en aanmerkingen als opbouwend kritiek en bekijk ieder advies aandachtig en beslis dan of er voor jou een kern van waarheid in zit. Wordt niet boos op jouw vrienden en / of familieleden, bedenk dat jij zelf de vraag hebt gesteld en zij een eerlijk antwoord hebben gegeven. En zo moet jij het ook zien. Zij ervaren het zo en het hoeft niet zo te zijn. Maar als zij het ervaren, hoe groot is dan de kans dat andere mensen het op dezelfde manier ervaren. De kans is zeer zeker aanwezig. Zie het voor jezelf als een kans om dingen te veranderen, die jou misschien al jaren in de weg hebben gezeten.

Een vriendelijk, goedlachs en open persoon met humor krijgt meer aandacht van anderen, dan een stug, nors kijkend en onvriendelijk persoon. Dus glimlach zo nu en dan en jij zult positieve reacties bij anderen bemerken.

Ben jij werkelijk wanhopig verlangend op zoek naar “de ware”, dan komt dit heel benauwend over op de ander bij jullie eerste ontmoeting. De kans is klein, dat de ander je voor een tweede afspraakje uitnodigt. Hoe schud jij het imago van verlangend en wanhopig van je af? Kijk eens om je heen hoe anderen zich presenteren. Jij zult zien dat zelfverzekerde en spontane mensen je het meest opvallen. Deze groep mensen worden door de meeste mensen als aantrekkelijk beschouwd. Een groot deel draait om lichaamstaal en uitstraling. Wil jij hieraan werken, probeer dan eens de kracht te voelen van het positief denken. Kijk naar jouw positieve kanten en ontwikkel deze. Wees jezelf, hou van jezelf. Jij weet van jezelf het best wanneer negatieve gedachten de overhand hebben of krijgen. Het is tijd voor jouw positieve gedachten. Blijf deze stimuleren, ook al voelt het vreemd en anders aan. Jij zult zien, na een tijdje, fleur je helemaal op. Blijf positief denken.

Iedereen wil graag een persoon ontmoeten, die vriendelijk, hartelijk en vrolijk is. Een glimlach is belangrijk bij een ontmoeting. Een glimlach laat zien, dat jij de ander vriendelijk benadert. Onthoudt hierbij dat dit andersom ook geldt. Jij mag dan een lijstje hebben met criteria, waaraan de ander moet voldoen. Dit geldt andersom ook. Dus voldoe aan jouw eigen criteria, dan zit jij bij ontmoetingen met andere mensen goed.

Kom jij uit een relatie, waarin fysieke of mentale mishandeling plaatsvond, heb je een negatieve kijk op nieuwe ontmoetingen. Een gewaarschuwd mens telt voor twee. Besluit jij uiteindelijk toch nieuwe mensen te willen ontmoeten, dan helpt een andere manier van kijken naar mensen je. Het is zo, dat iedereen heeft zijn eigen persoonlijkheid, geen twee mensen zijn hetzelfde en kies voor een nieuwe start. Gun jezelf een nieuwe start. Begin alleen aan een nieuwe start als oud zeer verwerkt is, zodat een ontmoeting met een ander ook werkelijk een kans krijgt.

Mocht jij denken dat een zielsverwant jouw ideale partner is, dan wordt jouw zoektocht moeilijk en wens ik je veel succes bij het zoeken!

Daten

Veel mensen daten tegenwoordig, omdat daten ontzettend leuk is om te doen (als je het goed doet).

De hedendaagse trend is de vrijheid om meerdere mensen te ontmoeten, vervolgens te daten en uiteindelijk weer verder te gaan met jouw eigen leven. Voor sommigen mensen is het fijne hiervan, dat je niet direct gebonden bent aan één persoon. Het nadeel is, dat je minder waarde hecht aan het zoeken naar een potentiële partner.

Jouw manier van daten heeft alles te maken met wat voor soort relatie jij hebben wilt en of jij überhaupt een relatie wilt.

Bij het daten zijn vrouwen verbaal vaak actiever dan de mannen Praat bij de eerste date over koetjes en kalfjes. Probeer persoonlijke onderwerpen te vermijden. Er bestaat een kans, dat zo’n onderwerp zwaar beladen is en de sfeer van jullie eerste date kan bepalen en verpesten. Humor is een geweldig instrument bij het maken van een praatje. Door humor voelen mensen zich meer op hun gemak en stellen zij zich meer open op. Probeer geen grapjes te maken ten koste van anderen (een paar grapjes ten koste van jezelf mag).Bekijk jouw gesprekspartner als een mogelijke toekomstige vriend(in) en (nog) niet als een potentiële toekomstige partner. Stel de vriendschap boven het partnerschap en kijk hoe de relatie zich ontwikkelt.

Daten is duidelijk een actie, die jij onderneemt en er is een andere actie, die hier nauw mee samenhangt. Tijdens het hele datingproces zul jij meer over jezelf leren, wie jezelf bent, wat jij wilt, hoe jij jouw leven graag ziet en hoe jij in het leven staat.

Beslis van tevoren welke kant jij de date op wilt laten gaan. Voor je het weet tref jij jezelf in een ongemakkelijke situatie aan. Meegaan met iemand naar zijn / haar huis kan op een passioneel moment een goed idee lijken, maar als de passie is verdwenen en de minnaar ervaar je als een vreemde, kun jij je knap beroerd voelen. Zorg ervoor dat jij controle hebt over hetgeen gebeurt tijdens de date, dan kom jij niet voor onaangename verrassingen te staan. Gaat de date niet zoals jij wilt, breng er dan verandering in.

Falen bestaat niet bij het daten. Iedere “foute” date is niet leuk, maar jij leert voor de volgende keer hoe jij het niet wilt hebben. In het leven werkt het nu eenmaal zo, dat jij leert van jouw fouten en gaat gewoon weer verder.

Om het daten goed onder de knie te krijgen kun je door naar anderen te kijken het leren. Kijk eens hoe zij communiceren: Let op hun lichaamstaal (sla geen benen of armen over elkaar, dit schept afstand), hun oogcontact (een vermijdende blik is irritant voor een gesprekspartner) en hoe zij gebaren van elkaar kopiëren (tegelijkertijd een slokje van een drankje nemen).

Wees met daten toch wel op jouw hoede of de andere persoon eerlijk is in zijn / haar antwoorden, houding en niet profiteert van jouw vriendelijkheid. Zo’n slechte ervaring kan ervoor zorgen, dat jij in de toekomst kritischer bent en minder openstaat voor het daten. Dat zou zonde zijn. Mocht jij merken dat de ander een onaangenaam persoon is, zorg ervoor dat jij hem of haar na de date niet meer ontmoet. Jij bent gewaarschuwd. Er bestaan genoeg onaangename personen in deze wereld. Maar scheer ze niet allemaal over een kam. Bekijk een ieder als een individu met zijn eigen fouten en onhebbelijkheden. Door ze als individuen te bekijken, sta je meer open voor nieuwe dates. Kijk niet om in het verleden, als zo’n onhebbelijk individu jou heeft gekrenkt. Jij hebt ervan geleerd en dat pakt niemand jou meer af. Jij had de les liever op een andere manier geleerd, maar jij zorgt ervoor niet meer in zo’n situatie terecht te komen. Door het verleden achter je te laten, heb jij weer een frisse kijk op de toekomst. Door bittere gevoelens te behouden, zal jouw kijk op het leven vertroebeld blijven.

Relatie

Bepaal voor jezelf eerst of jij wel een relatie wilt, voordat je eraan een begint. Dit scheelt je in tijd en hartzeer.

Een relatie is fijn, omdat je van alles kan delen met een ander. Jij deelt jouw belevenissen, jouw ervaringen, jouw gevoelens, jouw verdriet en jouw geluk.

In een nare relatie kun je een (groot) deel van jouw eigen identiteit kwijtraken. Jij hebt teveel geprobeerd iemand anders te zijn, om jouw partner te plezieren. Daarom is het zó belangrijk om te weten wie jij bent, waar jij voor staat en wat jij van jouw partner verwacht, zodat als jij een relatie aangaat, jij jezelf kan zijn en jezelf kan blijven ontwikkelen.

Jij haalt het beste uit jouw relatie, door het beste uit jezelf te halen.

Mocht het daten uitmonden in een relatie, volg jouw gevoel en geef beiden aan op welke manier, de relatie ingevuld mag worden. Naast jouw criteria, die jij stelt aan jouw toekomstige partner, heeft dezelfde toekomstige partner ook een eigen lijstje gemaakt met criteria, probeer zijn / haar wensen te respecteren. Hier geldt zeker: ”een beetje geven en een beetje nemen.”

Zit je in een mooie relatie, geniet hiervan, van het hier en nu. Leef niet denkend aan 5 of 10 jaar verder en hoe het er dan uit moet zien. Als er dan na 1 jaar een kink in de kabel komt, ben jij misschien te snel geneigd om de handdoek in de ring te gooien en de relatie te beëindigen.

Neem beiden de tijd, onderga alles wat op jullie pad komt aan voor- en tegenspoed. Jullie zullen er sterker uitkomen. Bouw nu jullie relatie op met “echte stenen” door in het hier en nu te leven en stop met dagdromen.